Seminars

Musiikin kulutus ikäryhmittäin: mitä kuunnellaan, mistä tykätään – ja miksi?

Musiikin kulutus ikäryhmittäin: mitä kuunnellaan, mistä tykätään – ja miksi?

Friday 6.10.Raide 4 / 10:00 - 11:00

: Kari Tervonen (CEO Helsinki)

"Kari Tervonen on datan Zlatan." -Alex Nieminen, N2

Ketkä ovat kunkin ikäluokan suurimmat musiikilliset sankarit? Teosto ja IFPI kysyivät elokuussa yli tuhannelta suomalaiselta tiukkoja musiikkiin liittyviä kysymyksiä: Ketkä musiikintekijät ja esittäjät kautta aikojen ovat sinulle tärkeimpiä ja mieluisimpia? Minkälaiset uudet musiikkitulokkaat kiinnostavat sinua eniten? Mistä kanavista, millä laitteilla ja millaisissa tilanteissa kuuntelet musiikkia?

Vastauksista kävi ilmi, että kansan käyttäytyminen on jälleen yhden vuoden aikana muuttunut huomattavasti musiikin kuuntelukanavien, -välineiden ja -tilanteiden suhteen. Kiinnostavimpia olivat kuitenkin vastaukset tutkimuksen uusiin kysymyksiin siitä, mitä musiikkia kuunnellaan ja keitä arvostetaan eniten. Kuinka hyvin vastaukset korreloivat virallisten listojen kanssa? Videolta tutkimustuloksia kommentoivat musiikkipäälliköt Mikko Koivusipilä (Nelonen Media), Réne Mäkinen (Bauer Media), Tapio ’Orkidea’ Hakanen (YleX) ja Henri Pulkkinen (Radio Helsinki).

Teoston ja IFPI:n elokuussa 2017 teettämässä tutkimuksessa selvitettiin musiikin ja digitaalisten sisältöjen kulutusta. Kysymyksiin vastasi 1019 Norstat -kuluttajapaneelin 16-65-vuotiasta jäsentä edustavalla valtakunnallisella väestönäytteellä. Kuuntelutapojen muutosta on seurattu vastaavan kaltaisin tutkimuksin nyt jo viiden vuoden ajan.